Com ha afectat la pandèmia a l’interiorisme?

Que el Covid-19 ha canviat les nostres vides és una de les certeses d’aquest 2020. Els mesos de confinament abans de l’estiu –i els que hi poden venir– han redefinit tots els aspectes de la nostra vida. Les relacions socials, les formes de lleure, leconomia i els habitatges. El fet de veure’ns “obligats” a  passar més temps a les nostres llars ens ha fet adonar-nos de les mancances que tenien  i que ara ens són imprescindibles per al nostre dia a dia, com a espais d’estudi o treball. Només hem de fer una ullada al nostre voltant per comprovar a casa nostra com ha afectat la pandèmia a l’interiorisme.

Una  bona convivència  és fonamental i per aconseguir-la recorrerem a experts del sector de l’interiorisme, una professió cada cop més demandada en els darrers temps. Les sol·licituds de millora als habitatges s’han disparat al 48%  i si encara ets escèptic en com l’interiorisme i els professionals poden ajudar-te a aconseguir que la teva llar disposi de tot allò necessari per a aquesta “nova normalitat”, avui t’ho expliquem en detall .

Interiorisme en temps de pandèmia

L’arquitectura, l’urbanisme i el disseny d’interiors i productes han evolucionat al llarg de la nostra història, i aquesta evolució és especialment significativa en temps de pandèmies durant els segles XIX i XX.

Les pandèmies dibuixen les nostres ciutats  i estan construïdes sobre capes i capes d’epidèmies que van assolar la població, com va ser la tuberculosi al segle XIX. L’arquitectura i  el disseny d’interiors va haver de respondre davant aquesta crisi sanitària  i arquitectes com Alvar Aalto o Le Corbusier, la coneguda afirmació que “ L’arquitectura del segle XIX és com un vell sofà ple de tuberculosi ”, ja van plantejar espais amb grans finestrals per airejar, àmplies terrasses i mobles aerodinàmics, assentant les bases del que coneixem com a  arquitectura modernista .

Observar els canvis que es van produir als segles passats en aquests sectors en crisis sanitàries anteriors ens pot proporcionar una idea de com continuaran evolucionant. El nostre entorn, decoració i espais tornaran a transformar-se i adaptar-se davant de la nova realitat que s’imposa amb la Covid-19.

L’evolució de l’interiorisme amb el Covid-19

Els darrers mesos hem pogut apreciar les deficiències als nostres habitatges i plantejar-nos possibles futures millores, independentment que, possiblement, l’ús intensiu i continuat hagi deteriorat l’estat de determinades estades o superfícies.

El teletreball, la comoditat i els espais oberts s’han convertit en les raons que han impulsat les sol·licituds de millora als habitatges, aconseguint -com dèiem a l’inici- en un 48% el volum de treball a l’estiu respecte al mateix període de l’any anterior .

 L’indispensable: la zona per a teletreball

Paraules com “home office” i oficina a casa van ser els termes més buscats les primeres setmanes del confinament, augmentant en un 97% i 79% respectivament les seves cerques respecte a l’any anterior.

En posts anteriores en este blog os enseñamos el paso a paso para crear un despacho o zona de teletrabajo ya que lo normal y frecuente será que no podamos disponer de una habitación sólo para el teletrabajo. En ese caso, deberemos buscar un rincón tranquilo o una zona en la que nos sintamos cómodos y en la que podamos mantener la concentración que nuestro trabajo requiere. Según la encuesta de Habitissimo, el 21% adaptó el salón para funciones de teletrabajo y en menor medida otros espacios de la vivienda, como el dormitorio.

✓ Cocina y baño, prioridades de la reforma en las viviendas

La encuesta también nos muestra otra de las estancias prioritaria susceptibles de adaptarse a nuestras nuevas necesidades. ¿Y a que el salón es el primero en venirnos a la mente? Pues tenemos que deciros que es la cocina la que ocupa una primerísima posición. Para el 61% de los encuestados, esta estancia es en la que mayor cantidad de presupuesto preferimos invertir, con una media de 5.000 euros.

En esta misma línea, y dado que ambas son habitaciones que reformamos una vez cada varias décadas, se encuentra el cuarto de baño. Para el 35% de los encuestados, la inversión media para actualizar sus baños es de 4.000 euros.

✓ Terrazas, balcones y patios interiores

El acondicionamiento de los espacios al aire libre, como terrazas, balcones o patios interiores, ha sido una de las peticiones más demandadas en el sector de interiorismo. Cada centímetro cuadrado cuenta y cualquier balcón o terraza puede ser un lugar mucho más multifuncional de lo que a priori se creía.

Estos espacios urbanos, por muy reducidos que sean, son un lujo que te permitirá salir a respirar y una mayor entrada de aire y luz en tu hogar y, por tanto, no es de extrañar que el 15% de los encuestados acondicionara su terraza para hacer ejercicio, leer o meditar.

✓ Zonas para los más pequeños

De la misma manera que los adultos disponen de una zona para trabajar desde casa, los más pequeños también. Un lugar en el que puedan jugar libremente o, simplemente, hacer las tareas del colegio sería lo ideal. Delimitar una zona para ellos en el salón o en tu despacho para poder supervisarlos durante la jornada laboral en remoto ha sido la opción elegida por el 9% de los encuestados.

✓ Otras mejoras e instalaciones

Apostar por el aislamiento acústico y térmico ha sido una de las grandes aportaciones para mejorar nuestros hogares. Este tipo de mejoras, que requiere en ocasiones destinar un mayor presupuesto, ha sido posible porque las familias han dedicado el presupuesto de las vacaciones de verano a mejorar sus viviendas de cara a la temporada invernal.

D’igual forma succeeix amb la  domòtica . El 14% dels particulars que ha incorporat  la tecnologia intel·ligent a casa seva. Aquesta tendència podria incrementar-se per la necessitat d’augmentar la prevenció a través d’aquestes eines.

La Covid-19 ha canviat a les nostres llars la idea que teníem sobre la privadesa. Tot i que la majoria dels habitatges no han estat dissenyats per absorbir tot allò que suposa un estat d’alarma per crisi sanitària, l’espai domèstic està sent capaç d’adaptar-se al seu nou paper protagonista a les nostres vides. Ara, i cada cop més, la distinció entre l’espai públic/lleure i l’espai privat/casa desapareix.