Consells per tancar la terrassa d’un àtic

Tradicionalment, a la compravenda d’un habitatge, els àtics són sempre una gran atracció per a tot tipus de persones quan volen comprar una casa. Són a més d’un preu més alt perquè solen ser més grans i consten d’enormes terrasses amb solàrium i fins i tot espais per menjar i piscines particulars. Ara bé, sigui per la circumstància que sigui,  alguns propietaris decideixen tancar la terrassa d’un àtic . Com fer-ho?

Una gran part de persones que tanca una terrassa ho fan per guanyar més espai i superfície a altres estances de la casa com el menjador perquè s’ha quedat petit. Altres raons són l’excessiva humitat i pluja que s’acumula en aquests patis, sent un problema més que un avantatge de posseir aquestes grans terrasses.

Tipus de tancaments

Des de  Vitroglass  destaquen els diversos tipus de tancaments, tant si volem tancar l’àtic del tot o bé de forma parcial, deixant-ne una part a l’aire lliure i així poder gaudir d’una zona d’aquest espai tan singular de la casa.

  • Permanent.  És el tancament que elimina completament els espais exteriors. És la millor opció si hi ha problemes de temperatura, humitats, manca d’intimitat a la terrassa o volem sumar espai interior. Cal tenir en compte que, en vendre la casa, comptar amb un àtic sense terrassa pot restar punts quan volem vendre el pis per la gran demanda que suposa aquest tipus despais.
  • Parcial . Es basa a deixar una part tancada i una altra tal com està. És una opció intermèdia que farà guanyar pocs metres per casa i perdre una porció important de la terrassa.
  • Modular.  Els tancaments modulars tenen l?avantatge d?obrir i tancar l?espai a gust de les preferències el propietari de l?habitatge. D’aquesta manera és possible comptar amb una terrassa oberta quan un vulgui i també un espai tancat sempre que sigui necessari.

Com tancar una terrassa

Con pèrgoles

Per no perdre la màgia d’aquest gran espai exterior, és senzill cobrir-lo amb una pèrgola perquè, així, seguirà passant llum i el sostre sol estar una mica descobert. Això permet tenir  més intimitat sense renunciar a un espai exterior.  Normalment, les pèrgoles són estructures de fusta que, entre d’altres beneficis, poden aïllar el fred i la calor per gaudir d’una mateixa temperatura gairebé tot l’any.

Amb finestres corredisses

Des d’Alisombra donen més idees per tancar un àtic. En aquest cas, proposen els tancaments de terrassa per a àtics amb finestres corredisses. Així permeten mantenir-se el contacte amb l’exterior,  podent obrir-les o tancar-les segons les necessitats  i l’època de l’any. A més, deixaran entrar tota la llum de l’exterior, igual que si no existís cap mena de tancament.

També hi ha l’opció de tancar una terrassa d’àtic amb portes corredisses, que usen els mateixos mecanismes que les finestres corredisses, però amb l’avantatge que deixen entrar encara més llum natural.

Paravents

Entre els tancaments de terrasses per a àtics, l’empresa Kauma destaca els paravents, formats per diferents  panells dissenyats per protegir qualsevol espai de les inclemències del temps.  Si un viu en una zona on només plou, es pot optar per una instal·lació que inclogui aquest producte combinat amb un altre tipus de tancaments.

És possible tancar una terrassa? Què diu la Llei?

Abans d’aplicar un tipus de tancament o un altre a l’àtic, primer hem de saber si ho podem fer. L’ideal és anar a preguntar a l’ajuntament de cada ciutat  per estar segurs que aquestes obres són factibles a l’edifici.

En línies generals, els tancaments abans vistos, que no necessiten obra per ser instal·lats i per tant no influeixen a la façana, no requereixen permís ni llicència. Però els que sí que poden afectar la façana o configuració de l’edifici, llavors sí que necessiten un permís que s’ha de demanar a l’ajuntament.

Un cop sabem que podem tancar l’àtic, tal com estableix  l’article 10.3 de la Llei de propietat horitzontal,  l’aprovació del tancament s’ha de dur a terme a través del vot de la comunitat de veïns; concretament, de  l’aprovació de les 3/5 parts de les quotes de participació a la junta de propietaris pertinent.

A l’article 10.3 b) s’exigeix ​​l’autorització administrativa prèvia per al tancament de les terrasses, per la qual cosa es recomana que abans d’aprovar-se per la junta de propietaris de la comunitat s’ha de comprovar si la realització de les obres és permesa per l’ajuntament organisme competent.

Els experts també recomanen  contractar un arquitecte  que donarà totes les informacions que cal saber per transformar la terrassa de l’àtic ia més assessora sobre el millor resultat segons l’espai.

Tal com anomena Certicalia al seu bloc, cal tenir en compte que les empreses de fusteries metàl·liques no es fan responsables de la legalitat de la seva obra, sent el promotor i el propietari els que s’han de cerciorar que l’obra està permesa.

Passos per fer correctament el tancament d’un àtic

  • Informar-se si l’ajuntament concedeix o no té impediments per poder fer aquestes obres o tancaments a la terrassa.
  • Preguntar a la comunitat de veïns i assegurar-se que tenen la majoria exigida per al tancament de terrasses, (el vot favorable dels 3/5 de propietaris i quotes de participació).
  • Treure aquest tema a la junta de propietaris.
  • Començar les obres o tancar l’àtic segons els diferents tipus d’estructures abans vistes.