Espais saludables per treballar. Factors claus per dissenyar-los.

Els canvis socials incideixen directament en la manera com es dissenyen i configuren els espais tant de vida com de treball. Escollir bé el lloc on vivim i treballem pot ser determinant per a la nostra salut. La majoria de les hores del nostre dia a dia les passem a casa nostra oa l’oficina, i l’exposició continuada a factors contaminants té un efecte acumulatiu.

Quan es parla d’espais sostenibles, els darrers anys, el focus s’ha centrat en l’ús de materials correctament certificats, com passa amb els que utilitza Carré per als seus projectes, i també en sistemes d’estalvi energètic. Tot i això, en una empresa, l’impacte energètic generat per l’edifici sol ser molt menor a l’impacte generat pel factor humà. Transcorrem la major part de la nostra vida als espais de treball, i això té un efecte en la nostra qualitat de vida. Quan parlem de salut a oficines, no només parlem de salut física, sinó també de salut mental i de salut social.

L’elecció dels materials emprats en la construcció i l’acabat dels edificis, el confort acústic, tèrmic i lumínic, el nivell d’humitat, la ventilació correcta, el tipus de cablejat elèctric i la seva ubicació, el tractament de l’aigua… els factors determinants de la salut dels edificis.

Les oficines amb dissenys moderns aporten una sensibilitat residencial que ajuda el personal mitjançant colors càlids, mobiliari còmode, línies netes i detalls casolans. Oferir una cuina comunitària i una àrea de jocs per al disseny modern de loficina poden ser la satisfacció perfecta per a tots. Cal no oblidar-se de la bona il·luminació i una taula personal decorada amb gust donen el toc final a un bon disseny d’oficina modern.

Aspectes nocius als espais de treball

 • Excessiva presència d’aparells sense fil
 • Conductes de ventilació o aire condicionat bruts
 • Poca llum natural
 • Ambientadors amb perfums artificials
 • Manca de circulació de l’aire
 • Il·luminació inapropiada
 • Excés d’electricitat estàtica provocada per moquetes
 • Intensitat de camps magnètics produïts per equips elèctrics
 • Mala acústica o mal aïllament acústic
 • Pobre escalfament o refrigeració de les estades

Factors claus en el disseny d’espais saludables

 • Il·luminació natural. La importància del Sol. La llum és imprescindible. Un factor de què es parla habitualment. Però és tan important que l’espai de treball compti amb llum natural com que no n’hi hagi un excés que impliqui l’ús de cortines interiors i l’encesa de la llum artificial.
 • La incidència tèrmica en els espais que tinguin molta llum respecte dels que no en reben cap. Per això ens trobem amb un ús simultani de calefacció i refrigeració al mateix espai.
 • La naturalesa que sigui fora i també dins. La manera de concebre la feina està canviant i l’era post-COVID19 està accelerant aquest canvi. Ens estem adonant que el nostre temps té un valor més enllà del sou que percebem. Això fa que els “llocs de treball de taula” estan perdent de valor davant d’espais de treball que afavoreixen entorns laborals més dinàmics i atractius. D’aquí ve la importància de les sortides exteriors a terrasses, estades al voltant de patis interiors amb gran presència de cobertes/terrasses vegetals i murs verds.
 • Espais i interiorisme amb materials saludables. La qualitat de l’aire és l’aspecte que afecta més la nostra salut. La qualitat de l’aire depèn de dos factors principals: la ventilació i els compostos contaminants presents als materials dels acabats interiors. A Carré treballem amb materials amb una quantitat gairebé nul·la de compostos orgànics volàtils COVs, i la majoria estan certificats. La combinació entre materials saludables i ventilació híbrida és un element molt potent a l’hora de comercialitzar un edifici d’oficines en un moment on la salut és al número u de la llista de prioritats d’una empresa.
 • Espais de feina que et fan sentir com a casa. La pandèmia global ha determinat un gir radical als hàbits laborals, introduint el teletreball com una pràctica que ha arribat per quedar-se. Crear un espai de feina a casa implica unes qüestions. Crear nous espais de treball col·lectius implica intentar assolir un confort que s’assembli al màxim possible a l’atmosfera d’una llar. El 37% dels professionals del sector creguin que l’oficina serà l’espai més important per aplicar criteris de flexibilitat, per sobre de l’habitatge, els hotels o les botigues. Les oficines es transformaran en Hub & spoke: espais de trobada per fomentar el treball col·laboratiu, capaços de generar interacció entre les persones. L’espai es dividirà en zones destinades a diferents usos: espais de concentració, zones de brainstorming, sales de treball col·laboratiu, tallers… Els centres de treball estan evolucionant molt ràpidament cap a un ecosistema d’espais flexibles dissenyats per a múltiples activitats, on la interacció humana prendrà un paper vital. Així, les oficines reconfiguraran el seu espai per convertir-se en More than an office o, el que és el mateix, en espais hibridats amb altres models (comercial, cultural, esdeveniments…). Es tracta d’una visió més interdisciplinària del treball, que genera interrelacions noves i inesperades entre empreses i projectes de diferent índole.